150 jaar brandweer Leopoldsburg

Voor dringende gevallen bel 112

Werking van de ambulance

De ambulancedienst wordt opgeroepen via de Dringende Geneeskundige Hulp (DGH) vanuit de noodcentrale 112 in Hasselt.

De noodcentrale ziet op elk moment waar welke ziekenwagen is en of deze beschikbaar is voor een oproep.

In de Hulpverleningszone Noord-Limburg zijn er 24/24 6 ziekenwagens beschikbaar.

2 in Lommel, 2 in Bree, 1 in Pelt en 1 in Leopoldsburg.  Alleen al die van Leopoldsburg is goed voor meer dan 1300 interventies.

werking ambulance Leopoldsburg

Dagelijkse werking

De ambulance vertrekt altijd vanuit de kazerne. Er zijn altijd minimum 2 ambulanciers in de kazerne. Sommige van onze vrijwilligers zijn ook verpleegkundige. 

De shiften lopen van 06.00u tot 18.00u en tijdens hun shift houden ze zich bezig met karweien van algemeen nut, kledij wassen, voertuigen kuisen, controle ambulance,…

Opleiding

De opleiding voor ambulancier heet officieel: DGH, Dringende Geneeskundige Hulp. Hiervoor moet je ongeveer 120 uur les volgen in het PLOT, Provincie Limburg Opleiding en Training. Daarna volgt nog 40 uren stage op een spoedgevallendienst in de regio, meestal Heusden. 

Als dit achter de rug is volgen nog een 20-tal ritten als ‘3de man’. Dit om de ambulance en de werking van de dienst te leren kennen.

Jaarlijks moeten ze ook regelmatige bijscholingen volgen en elke 5 jaar moeten deze bijscholingen minimum 120 uur tellen. Elke 5 jaar is er ook een ‘badgeverlenging’. Hiervoor moet je je 120 uur gevolgd hebben en terug slagen op een aantal examens in het PLOT.

Log hier in om je profiel pagina te bezoeken